piątek, 10 maja 2024, 16:59

ROZSMAKUJ SIĘ W OSTRZESZOWIE

Idą święta, a to dobra okazja, by pomówić o jedzeniu, i to wyjątkowym. Te wyjątkowe, smaczne potrawy mogą powstać w naszych kuchniach dzięki nietuzinkowym przepisom, które znajdują się w ładnie wydanej kulinarnej książeczce, zatytułowanej „ROZSMAKUJ SIĘ W OSTRZESZOWIE”. Publikacja ukazała się dzięki staraniom Stowarzyszenia „Radość Czytania”, przy finansowym wsparciu budżetu MiG Ostrzeszów.

„Nasze wydawnictwo powstało, aby zebrać garść wartych uwagi przepisów od tych, którzy w naszym mieście na co dzień pełnią zupełnie inne funkcje, ale po skończonych obowiązkach z radością w domowym zaciszu gotują, pieką i tworzą dla swoich najbliższych. Myślę, że niejednego z nas poniższe receptury skuszą” – pisze we wstępie do książki Dorota Owczarczak – prezes Stowarzyszenia „Radość Czytania”, a zarazem dyrektor Biblioteki Publicznej w Ostrzeszowie. To właśnie w sali biblioteki odbył się 8 grudnia Wieczór Regionalisty, a w jego trakcie promocja wspomnianego wydawnictwa. Na to wysmakowane spotkanie przybyli autorzy prezentowanych przepisów. Licznie też zjawili się smakosze dobrego jedzenia, bowiem promocja połączona została z możliwością spróbowania choć niektórych, prezentowanych w książce potraw. Były także inne przysmaki kulinarne. Taki najsłodszy przygotowała wszystkim uczestnikom wieczoru Laura Zagórska – to tort z napisem WIECZÓR REGIONALISTY. Wyroby cukiernicze, a w szczególności torty, są pasją Laury. Można przypuszczać, że w następnym takim wydawnictwie znajdą się na poczesnym miejscu.

Każdy z autorów miał chwilę na prezentację swojego przepisu. Nie zawsze był on autorski, bo w niektórych przypadkach są to babcine przepisy spisywane do zeszytów z pokolenia na pokolenie, często też strzeżone jak rodzinny skarb. Czytelnicy i smakosze będą mogli poznać również te rodzinne klejnoty. W książeczce znajdują się przepisy na przekąski, zupy, dania obiadowe, przetwory w słoikach i oczywiście słodkie desery.

Oto smakowity zestaw przepisów i ich autorów:

– Poćka mojej babci (ELŻBIETA KARWACKA – sołtys Szklarki Przygodzickiej, członkini KGW)

– Kapuściane wariacje na temat kotleta (SZYMON BORYSŁAW – muzyk, prezes Stowarzyszenia Ostrzeszowska Grupa Eksploracyjno-Historyczna)

– Polewka mamy Czesinki (MARIA PIGULSKA – animator kultury, „Stacja Bukownica”)

– Pikle z ananasem (ELŻBIETA BYSIEWICZ – bibliotekarz i nauczyciel)

– Pomidory w galarecie (MIROSŁAWA RZEPECKA – kierownik Muzeum Regionalnego w Ostrzeszowie)

– Parowce z sosem jagodowym (ALICJA ZAGÓRSKA – psychoterapeutka i bibliotekarka w Bibliotece Pedagogicznej w Ostrzeszowie)

– Gęsie pipki w śliwce (JACEK OWCZARCZAK – kosztorysant, członek teatru „Starszaki” przy OCK)

– Kaczka swojska nadziewana; Czernina ze swojskiej kaczki (MIROSŁAW NARLOCH – pracownik urzędu MiG Ostrzeszów)

– Kurczak z kaszą bulgur (KATARZYNA DROŻAK – bibliotekarka, wiceprezes Stowarzyszenia „Radość Czytania”)

– Babka mamy Peli (MAREK DRZAZGA z córką GABRYSIĄ – nauczyciel, założyciel Ostrzeszowskiej Grupy Rowerowej, członek chóru „Angelus”)

– Placek z kruszonką z Biblioteki; Mięciutkie pierniczki (OSTRZESZOWSKIE BIBLIOTEKARKI)

Wszystkie przepisy można znaleźć nie tylko w promowanej książce, lecz także na stronie internetowej biblioteki oraz Stowarzyszenia „Radość Czytania”.

Do prezentowanej w bibliotece palety smaków zespół „Rogaszanie” dodał niemniej bogatą kompozycję dźwięków, śpiewając popularne piosenki biesiadne. Swój występ zaczęli od „Ostrzeszowskiego walczyka”, co uznać można za muzyczne nawiązanie do tytułu książki „Rozsmakuj się w Ostrzeszowie”.

Zatem smakujmy – w muzyce, w śpiewie, w potrawach, we wszystkim co dobre i piękne.

K. Juszczak

Reklama
Reklama

Ogłoszenia

ogłoszenia o pracę

Teksty płatne