Jak wiadomo, czas żniw charakteryzuje się ogromem pracy w gospodarstwach rolnych. Jednak panie z KGW w Torzeńcu znalazły czas, aby w tym intensywnym okresie „na szybko” wysłać akces do udziału w krajowym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Była to XIX edycja tego konkursu (odbywał się w Powidzu).
Organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.
Nasze panie pojechały na konkurs z trzema produktami: babeczkami marchewkowymi, syropem z mniszka lekarskiego oraz syropem z pokrzywy. Zadaniem było przedstawienie tych produktów, należało też opisać cały proces ich powstania. Nie było to łatwe, ponieważ komisja składała się z pięciu osób, a każdy pytał o inne szczegóły! Ale kobiety z Torzeńca poradziły sobie z tym znakomicie.
Nasze pszczółki (bo tak zostały nazwane ze względu na identyczne stroje) otrzymały wyróżnienie za syrop z pokrzywy oraz I nagrodę za babeczki marchewkowe.
– Jesteśmy bardzo dumne, że udało nam się nie tylko zakwalifikować do konkursu, ale jeszcze zdobyć nagrody. Wymagało to od nas wiele pracy i stresu, ale najważniejsze, że się udało – podsumowują udział w konkursie członkinie KGW w Torzeńcu.
Gratulujemy!