Reklama

środa, 15 stycznia 2025, 12:41

Pojęcia związane z kawą, które warto znać

Często w kawiarniach czy małych sklepach można znaleźć kawę speciality, która charakteryzuje się ciekawym body, odpowiednim stopniem palenia i mielenia. Nie brakuje alternatywnych metod parzenia z wykorzystaniem drippera czy aeropressu. Niektóre kawiarnie oferują single lub specjalne blendy ziaren, a pełnię smaku można poznać w trakcie cuppingu. Jeżeli dopiero wchodzisz w świat kawy, to warto znać podstawowe pojęcia z nim związane. Sprawdź, co oznaczają te terminy i zafascynuj się bogactwem smaków i aromatów.

Kawa speciality, czyli jaka? 

Kawa speciality to rodzaj kawy, który powstaje z najwyższą starannością na każdym etapie produkcji – od plantacji, przez obróbkę, transport, wypalenie i sprzedaż. By ziarna mogły uzyskać taki status, muszą zdobyć co najmniej 80 punktów na 100 w skali SCA (Specialty Coffee Association). Każdy etap uprawy jest odpowiednio kontrolowany – ziarna są uprawiane ręcznie w sposób zrównoważony, bez stosowania sztucznych nawozów, z poszanowaniem praw pracowników i odpowiednim wynagrodzeniem. Kawowce rosną w specyficznym mikroklimacie, najczęściej wysoko, bez użycia mechanizacji, a wiśnie kawowca są zbierane ręcznie i tylko idealnie dojrzałe, co korzystnie wpływa na finalny smak każdej zaparzonej filiżanki. Jedynie terroir i staranna obróbka sprawiają, że kawa może mieć bardziej słodkie, kwaskowe czy owocowe nuty. Wysokiej jakości ziarna znajdziesz w sklepie https://www.roastains.com/

Pochodzenie 

Terroir – pochodzi od francuskiego „terre”, które oznacza „ziemia”. Tym pojęciem określa się zbiór cech, charakterystycznych dla ziaren z danego kraju lub regionu – klimat, rodzaj gleby, szerokość geograficzną, wysokość nad poziomem morza, na której uprawiane są kawowce. Na przykład – kawa kolumbijska ma głęboki smak, lekko wyczuwalne nuty cytrusów, z kolei Gwatemala będzie słodsza, , często zbalansowana smakiem dojrzałych wiśni.

Smak 

Body – inaczej cielistość kawy, oznacza uczucie, które powstaje w ustach i na języku w trakcie picia naparu – tekstura, oleistość, gęstość. Może być lekkie, średnie lub ciężkie – zależy od zawartości kwasów tłuszczowych, białek i melanoidyn w  ziarnach. Pełnię smaku można uzyskać podczas pocierania językiem o podniebienie górne po wypiciu kilku łyków. Z kolei uczucie, które pozostaje w ustach po wypiciu kawy to aftertaste. 

Wypalenie 

Z pewnością nie raz spotkałeś się z pojęciem roastingu – czyli wypalenia kawy. Od jego stopnia zależy smak kawy. Odpowiednie palenie warto dobrać do ulubionej metody parzenia. Do trzech głównych i najpopularniejszych stopni należą:

  • light roast – to bardzo jasne palenie, według normy północnoamerykańskiej. Ziarna mają jasnobrązowy kolor, są wykorzystywane do metod przelewowych i to ulubiony kolor mieszkańców Europy Północnej,
  • medium roast – kawa palona średnio, ma kolor brązowy, i posiada największy balans pomiędzy kwasowością a body, bywa wybierana do jasnych espresso a także do ekspresów przelewowych, szczególnie w USA.
  • dark roast- kawa ciemno palona w odcieniu głębokiego brązu, szczególnie lubiana przez Włochów, Francuzów, niektóre kraje arabskie a także przez Chorwatów.

Parzenie 

Parzenie kawy – wszystkie czynności i odpowiednia kolejność to brewing. Z kolei testowanie poszczególnych naparów można przeprowadzić z wykorzystaniem cuppingu, czyli techniki polegającej na ocenie kwasowości, cielistości i słodyczy naparów zaparzonych podczas jednej sesji oceniającej. Kawę można zaparzyć pod espresso, które jest doskonałą bazą do mlecznych napojów, macerować (“parzyć” na zimno pod cold brew) lub skorzystać z alternatywnych metod jak dripper czy chemex (z wykorzystaniem filtrów) czy aeropress – przeciskanie. 

Reklama
Reklama

Reklama

Reklama

Ogłoszenia

Już dziś kup najnowszy numer!

ogłoszenia o pracę

Teksty płatne

Ogłoszenia