Reklama

piątek, 22 listopada 2024, 0:25

Jak przygotować latte na mleku roślinnym?

Wiele osób z różnych przyczyn sięga po roślinne napoje zamiast klasycznego, krowiego mleka. Przygotowanie mlecznej kawy z wykorzystaniem alternatyw jest nieco trudniejsze i czasami wymaga kilku prób. Podpowiadamy, jak przyrządzić latte na mleku roślinnym, a także jak uniknąć najczęściej popełnianych przez domowych baristów błędów.

Dobra jakość ziaren

Smak kawy zależy od samych ziaren, sposobu ich zmielenia i zaparzenia. Jeżeli korzystasz z ekspresu z wbudowanym młynkiem, to wystarczy ustawić mielenie na średnią grubość i poczekać, aż urządzenie przygotuje Twoją bazę do kawy. Wybór ziaren zależy głównie od indywidualnych preferencji, ale do kaw mlecznych najlepiej pasuje połączenie arabiki z robustą. W sklepie  https://coffeelove.pl/pl/c/Kawa/46 możesz znaleźć wiele propozycji z różnych palarni, które smakują wyjątkowo. Mniejsze opakowania doskonale sprawdzą się do testów, a większe to idealny zapas, dla tych, którzy już znaleźli swoje ulubione smaki. Jeżeli nie masz ekspresu, to kawę możesz przygotować w kawiarce lub aeropressie. W takim przypadku przyda się młynek, dzięki któremu na świeżo zmielisz ziarna. Modele żarnowe ręczne lub elektryczne zamówisz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Mlynki/66. Po zaparzeniu kawy, czas na spienianie mleka.

Jak spienić napój roślinny?

Przygotowanie latte na alternatywie roślinnej jest bardzo podobne do tradycyjnej wersji z mlekiem krowim. Ważne, aby wybrać produkt, który dobrze się spienia i odpowiada Ci pod względem smakowym. Najtrwalszą piankę uzyskasz, wybierając napój sojowy lub owsiany. Najgęstsza wyjdzie z kokosowego mleka. Najtrudniej spienić mleko migdałowe i ryżowe. Wiele zależy od tego, jakiego spieniacza używasz. Dobrej jakości akcesoria znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/. Elektryczne modele wystarczy wpiąć do kontaktu, wlać odpowiednią ilość mleka, i odpowiednim przyciskiem uruchomić urządzenie. Jeśli używasz spieniacza ręcznego, to najpierw podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu. Uważaj, by nie doprowadzić do jego wrzenia, maksymalna temperatura nie powinna przekraczać 70 stopni. Po zdjęciu z palnika umieść końcówkę spieniacza w napoju, delikatnie przechyl naczynie by było pod kątem, i uruchom urządzenie. Spieniaj mleko do pożądanej konsystencji lub aż do momentu, gdy będzie miało lekką, aksamitną konsystencję.

Błędy przy spienianiu mleka

Szczególnie na początku swojej przygody jako domowy barista mogą pojawić się błędy. Jeżeli kawa się rozwarstwia, to warto chwilę odczekać przed dodaniem mleka do espresso. Mleko powinno być zawsze schłodzone. Może również pojawić się pianka, która będzie miała dużo bąbelków powietrza, które szybko popękają. Warto pamiętać, że zarówno dysza do spieniania manualnego w ekspresie, jak i spieniacz ręczny powinny znaleźć się na około ¾ głębokości naczynia. Mleko musi wirować, dzięki czemu odpowiednio się napowietrzy. Jeżeli w dalszym ciągu będziesz mieć problem, zamień napój na taki, który ma na opakowaniu informację o tym, że jest przeznaczony dla baristów.  

Reklama
Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Ogłoszenia

Już dziś kup najnowszy numer!

ogłoszenia o pracę

Teksty płatne

Ogłoszenia