Hodowcy, sadownicy, plantatorzy czy ogrodnicy muszą zmagać się z zagrożeniami, jakie stwarzają wobec roślin chwasty, szkodniki, grzyby, a także dzika zwierzyna. Niebezpieczeństwo powodowane przez organizmy z królestwa grzybów wynika zarówno z samej ich obecności, która osłabia uprawiane gatunki, jak też chorób, które mogą powodować. Przedstawiamy najczęściej spotykane choroby grzybicze występujące na roślinach.
Mączniak prawdziwy
Choroba na tyle często występująca, że przynajmniej raz walczyć musiała z nim większość osób zajmujących się uprawą. Występuje na większości roślin użytkowych. Można wyróżnić mączniaka zbóż i traw, brzoskwini, jabłoni, czy roślin motylkowatych. Charakterystycznym objawem jego występowania jest biały, przypominający mąkę nalot na liściach. Ogranicza on powierzchnię, którą roślina przeprowadza fotosyntezę, przyczyniając się do spadku jakości oraz rozmiarów plonów. Jest jednym z częstszych powodów stosowania grzybobójczych środków ochrony roślin https://pphstampol.pl/srodki-ochrony-roslin/.
Zgnilizna twardzikowa
To kolejna z chorób atakujących wiele gatunków roślin – w tym warzyw oraz roślin ozdobnych. Jest trudna do zwalczenia i może powodować straty w plonach przekraczające nawet 50%. Charakterystyczna dla powszechnie występujących w naszych warunkach umiarkowanych temperatur oraz dużej wilgotności. Na liściach i łodygach pojawia się biały nalot. Rozpoznać go można przez to, że jest bardzo puszysty i przypomina watę. Zarodniki mają ok. 1 cm średnicy oraz kolor szary i czarny. Preparaty, które przydadzą się do walki ze zgnilizną twardzikową możesz znaleźć w sklepie internetowym Stampol https://pphstampol.pl/.
Szara pleśń
Powstaje w wyniku pojawienia się gronowca szarego. Sprzyjają temu niskie temperatury połączone z dużą wilgocią, a także duże, gwałtowne wzrosty temperatur, przede wszystkim w okresie wiosennym. Szczególnie narażone na nią są rośliny mające ograniczony przewiew, np. zbyt gęsto posadzone. Pojawia się na terenie całej Polski zarówno w uprawach rolniczych i warzywnych, jak też w sadach. Obniża jakość plonów oraz ogranicza ich ilość. Objawy są łatwe do zauważenia, ponieważ najpierw na uprawach pojawiają się jasne plamy, które z czasem ciemnieją i przeobrażają się w puszystą grzybnię. Pędy, łodygi, a także owoce robią się ciemne i gniją.
Gorzka zgnilizna
Pojawia się na takich roślinach, jak jabłka, gruszki, wiśnie, czy cytrusy. Atakuje gatunki roślin pestkowych występujące na całym świecie. Wizualnie objawia się w postaci wklęsłych, przypominających zgniliznę plam na owocach. Może ujawnić się zarówno jeszcze na terenie uprawy, jak też już po zbiorze, na przechowywanych owocach. Powoduje to, że jest szczególnie groźna dla upraw prowadzonych w celach handlowych.