Rębak

Wydawać by się mogło, że na temat sztućców wiemy już naprawdę dużo – przede wszystkim to, jakie elementy składają się na zestaw i do czego służą. Tymczasem w wielu rozbudowanych kompletach pojawiają się też inne sztućce poza widelcami, nożami i łyżkami. Dowiedz się, do czego służą i czy przydają się w codziennym użytkowaniu.

Podstawowy zestaw sztućców

W użytku codziennym najbardziej przydają się podstawowe elementy składające się na komplet. Są to noże, widelce, duże łyżki do zupy oraz łyżeczki do herbaty i kawy. Należy zaakcentować fakt, że są one nie tylko uniwersalne, ale też wielofunkcyjne. Przydają się zarówno do spożywania posiłków, jak i ich przyrządzania czy nakładania na talerze i półmiski.

Gdy decydujesz się na podstawy zestaw sztućców, wybierasz te, przeznaczone do spożywania dań głównych. Składają się na nie noże z ostrym zakończeniem oraz widelce z czterema zębami znajdującymi się w równych odległościach od siebie nawzajem.

Pozostaje jeszcze kwestia ułożenia takich sztućców – nie jest to bardzo skomplikowane. Łyżka powinna znajdować się z prawej strony (od zewnątrz), a bliżej talerza po tej samej stronie należy położyć nóż. Miejsce widelca jest po lewej stronie talerza.

Rozbudowany zestaw sztućców – co zawiera?

Oprócz podstawowego zestawu sztućców możesz potrzebować jeszcze elementów dodatkowych. Znajdziesz je w bardziej rozbudowanych kompletach, najczęściej umieszczanych w wygodnych, przestronnych, zamykanych walizkach. Możesz też zdecydować się na dokupienie ich w dowolnym momencie. Nie muszą być identyczne, jak zastawa główna, choć warto, aby do niej nawiązywały. Szukaj zatem w obrębie kolekcji tego samego producenta.

 

Czego możesz potrzebować podczas organizowania większych uczt i przyjęć? Przydatne na pewno będą:

  1. sztućce do przystawek – to odzwierciedlenie sztućców do dań głównych, tylko że w nieco mniejszym rozmiarze,
  2. sztućce do deserów – łyżeczki i widelczyki, które pozwalają na wygodne spożycie deseru bez brudzenia sobie rąk. Prawidłowe ustawienie – widelczyk skierowany rączką w lewą stronę, obok niego łyżeczka ułożona w kierunku przeciwnym),
  3. sztućce do kawy i herbaty – są krótkie i mają wąską oraz dość płytką miseczkę. Można je dodatkowo rozróżnić, ze względu na to, do jakiego napoju są dedykowane, np. łyżeczki z długim trzonkiem do kawy latte,
  4. sztućce do ryb – sztuka spożywania ryb w towarzystwie nie jest łatwa, a na pewno wymaga odpowiedniego noża (płaski i szeroki bez ząbków) oraz widelca (z szeroko rozstawionymi zębami).

Do tego dodajmy jeszcze wszelkie łyżki i chochelki służące do nalewania zup, sosów oraz innych dań w formie płynnej. Do nakładania sałatek także potrzebne są łyżki. Ciasta i tory po ukrojenia bezpiecznie i stabilnie przeniesiesz na spodeczki, korzystając ze szpatułki o trójkątnym wykończeniu.