Nawet gdybyśmy w tłusty czwartek chcieli sięgnąć po mniej kaloryczny smakołyk, to tradycja nie daje zbyt dużych możliwości manewru. Jeśli masz zamiar jeść pączki, to najlepiej zrób to do południa, blisko swoich posiłków.
Swą wysoką kaloryczność pączki „zawdzięczają” przede wszystkim tłuszczom. Tradycyjne pączki smażono wyłącznie na smalcu, co do dziś praktykuje się w niektórych domach.

Ich kaloryczność jest efektem przede wszystkim smażenia w  głębokim tłuszczu.
Osoby dbające o linię muszą zwrócić uwagę również na to, czym pączek jest nadziany i polany. Dodając lukier i nadzienie, możemy zwiększyć wartość kaloryczną pączka nawet do 350 kalorii, podczas gdy zwykły ma ich około 250. Najmniej kaloryczne są pączki bez nadzienia. Wszystkie dodatki - dżem, powidła czy budyń - podniosą jego kaloryczność.
Chcąc ograniczyć kalorie, najlepiej nie prószyć pączków dodatkowo cukrem i nie polewać lukrem. Jeśli jemy pączki z nadzieniem, to lepiej zrezygnować z lukru. Jeśli z lukrem, to już bez nadzienia.
Pamiętajmy, że kiedy popijamy nasze pączki colą bądź delektujemy się pucharem smacznych lodów, nasze komórki tłuszczowe dosłownie szaleją z radości. To wynik szczególnego zestawiania cukru z tłuszczem - najbardziej skutecznej mikstury potęgującej proces tycia. Cukier, aktywując insulinę, wyzwala wszystkie niezbędne reakcje metaboliczne, by skutecznie zmagazynować w komórkach spożyty tłuszcz. Najbardziej więc zgubne jest popijanie tłustych potraw słodkimi napojami, a także częste sięganie po ciasta i słodycze.
Przepis na:

Dietetyczne pączki z budyniem

Składniki

  • 120g (1 szklanka) mąki tortowej
  • 130g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g (1/4 kostki) drożdży
  • 125g (1/2 szklanki) mleka 2% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 5g (1 łyżeczka) cukru
  • 15g (1 łyżka) stewii
  • aromat śmietankowy
  • 50g (1/4 szklanki) gotowego budyniu z mleka 2% tłuszczu, posłodzonego stewią
  • cukier puder do posypania


Przygotuj rozczyn - podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W osobnym naczyniu jajko zmiksuj na piankę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jako i drożdże, i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat śmietankowy oraz stewię w proszku. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Jedna sztuka to około 120 kcal.

Piotr Kaźmierczak
dietetyk kliniczny
tel. 603 139 239