Czas Ostrzeszowski

  »  Strona główna


  »  Archiwalne numery
  »  Ogłoszenia drobne
  »  Reklama
  »  Prenumerata elektroniczna

statystyka

R    E    K    L    A    M    A



Numer 14/2007 - Czas Ostrzeszowski - Regionalny Tygodnik Informacyjny
Czas dla twojego "konika": DLA OKA I PODNIEBIENIA

    W dzisiejszym zagonionym świecie ludzie szukają jakiejś odskoczni od codziennych obowiązków, jakiejś enklawy ciszy i odpoczynku. Może to być jakaś pasja, hobby np. minizoo. Właśnie taki sposób na spędzanie wolnego czasu znalazł p. Piotr Ługowski, listonosz, a jednocześnie radny z Mąkoszyc, gm. Kobyla Góra. Postanowiłem odwiedzić go przed świętami.


    Na podwórzu uwagę zwraca woliera z kolorowymi, skrzydlatymi pięknościami. Są tu różne odmiany bażantów: łowne, diamentowe, królewskie, złote; pawie - o tej porze samce bez godowego, ozdobnego wachlarza; kaczki mandarynki, najmniejsze z gołębi (pustynne), przepiórki szare i białe. Barwnie tu i wesoło. Przed domem chodzą wolno psy: ogromny bernardyn, jakieś inne psie maleństwo i kot. Poprosiłem opiekuna tych zwierząt o bliższe informacje na ich temat.
    Skąd takie hobby, czemu ono służy?
    Rolnictwem, przyrodą, zwierzętami interesowałem się od dziecka, poza tym swoje wiadomości pogłębiłem w technikum rolniczo-ogrodniczym. Mój mały zwierzyniec prowadzę dla przyjemności przede wszystkim. W jego utrzymaniu chętnie pomaga mi rodzina: żona, córki, syn.
    Czy są jakieś problemy z hodowlą?
    Nie ma ich wiele, ale wymaga to cierpliwości, sumienności, odpowiedzialności. Ptaki muszą mieć odpowiednie pomieszczenie, pokarm, trzeba się trochę znać na biologii poszczególnych gatunków, aby zaspokoić ich potrzeby i mieć sukcesy na przykład w rozmnażaniu. Pasze suche muszą być wzbogacone witaminami (cebula, buraki). Są problemy z wysiadywaniem piskląt u bażantów (prócz łownych) i przepiórek - jajka trzeba podkładać kurom silki, które są bardzo troskliwymi matkami.
    Które z ptaków uważa pan za szczególnie cenne w swym stadku?
    Bardzo cenię pawie - ozdobne, królewskie ptaki. Pozyskuje się od nich piękne pióra z tzw. okami, znane jako element stroju krakowskiego (u czapki). Mięso pawie ma wykwintny smak. Wspaniałe są bażanty. Nadmiar piskląt ptasich, po odchowaniu, sprzedaję, a za uzyskane pieniądze kupuję karmę.


    Teraz proszę przedstawić czworonogi.
    Kot Rudi, bernardyn Charlie i długowłosy chichuahua Psotka. Bernardyn jest silnie zbudowanym psem pasterskim, do 85 cm wysokości, hodowanym koło przełęczy św. Bernardyna (Alpy) przez mnichów, wykorzystywanym przez służbę sanitarną w ratownictwie górskim. Chichuahua to najmniejszy piesek świata (do 20 cm), pochodzi z Meksyku, typowo pokojowy, ruchliwy i inteligentny, przywiązany do swojego pana. Jest nawet znana piosenka na jego temat. Cała ta trójka bardzo zgodnie ze sobą żyje. Psotka często wykorzystuje leżącego Charliego jako fotel.
    Ptaki zabierają trochę czasu. Jednak podstawowe pana zajęcie to praca w charakterze listonosza na poczcie. Czy ten fakt ma jakiś pozytywny wpływ na inną pana służbę - pracę w samorządzie gminnym jako radnego?
    Tak, poznaję bliżej mieszkańców, ich problemy np. stan dróg, z których sam muszę korzystać. Mój rewir obejmuje 1/4 obszaru gminy Kobyla Góra. Na całą gminę jest nas czterech.


    Święta wielkanocne za pasem. Gdzie i jak pańska rodzina będzie je spędzać.
    Niedziela upłynie nam w gronie rodzinnym. Najpierw pójdziemy na mszę rezurekcyjną, potem uroczyste śniadanie i odpoczynek. W drugie święto pojadę do teściowej. Świąteczne śniadanie będzie typowe: swojska kiełbasa i szynka, chrzan, sałatki, baranek z masła, jajka - poświęcone oczywiście. Obiad niedzielny będzie lekki: rosół i gotowane mięso z bażanta oraz swojski makaron.


    A co z tej kolorowej hodowli, prócz wspomnianego bażanta, będzie jeszcze na świątecznym stole?
    Oczywiście jajka bażancie i przepiórcze, których nie trzeba malować, bo z natury są pięknie nakrapiane na różne odcienie.
    Dziękuję za rozmowę, życzę smacznego święconego, dobrej pogody, bogatych prezentów i mokrego dyngusa.

Ryszard Pala



© 2003 - 2017 Czas Ostrzeszowski ®