![]() |
»   Archiwalne numery |
W piątek, ostatniego dnia marca br. w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu miała miejsce prezentacja najpiękniejszych i najbardziej wyszukanych koszy wielkanocnych. Jednocześnie na specjalnej sesji naukowej eksperci od zagadnień związanych z wytwarzaniem tradycyjnej żywności przekazywali informacje o sposobach umieszczania produktów na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych oraz przybliżali aktualne przepisy weterynaryjne z zakresu produkcji mięsa i jego przetworów. ![]() Widok na ekspozycję wyróżnionych koszy wielkanocnych Miłym zaskoczeniem dla organizatorów konferencji był bardzo liczny udział prezenterów koszy wielkanocnych, którzy wywodzili się z różnych środowisk i profesji. Byli to przedstawiciele zakładów wędliniarskich, rzeźnictwa, restauratorzy, gospodynie domowe i pasjonaci, którzy po prostu czerpią przyjemność i radość z przyrządzania i serwowania posiłków. Należy nadmienić, że inicjatorem i realizatorem bardzo interesującej imprezy był Wielkopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu przy współpracy Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego. ![]() Nagrodzony kosz Agroturystycznego Stowarzyszenia Ziemi Ostrzeszowskiej - IV miejsce (aranżacja Aleksandra i Marek Heflikowie) Dzięki silnej grupie lobbystów, jaką posiadamy w Poznaniu, była to również okazja, aby w trakcie wykładów nagłośnić wszystkim uczestnikom wiadomość, że w Ostrzeszowie w dniu 24 września br. zostanie zorganizowany po raz pierwszy Festiwal Pasztetników jako pokłosie tradycji i potencjału wytwórczego, z jakiego znany jest powiat ostrzeszowski. Wystarczy wspomnieć Wielkopolską Wytwórnię Żywności "Profi" w Grabowie, Zakłady Drobiarskie "DROP" w Ostrzeszowie, Przetwórnię Drobiu "AMI" w Mikstacie oraz setki restauratorów, kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i pasjonatów "zdrowej żywności", którzy kochają przygotowywać potrawy, stosownie je podawać i z rozkoszą pałaszować. Oczywiście jak przystało na dobry marketing przygotowywanego Festiwalu Pasztetników, w holu Izby Rzemieślniczej w Poznaniu zostały ustawione charakterystyczne stoiska promocyjne firm "Profi" i "Drop", które, jak czytelnicy doskonale wiedzą, specjalizują się w produkcji pasztetów. Zainteresowanie produktami oraz informacjami o wyrobach i firmach było olbrzymie, a podparte do tego jeszcze możliwością spróbowania wyśmienitych specjałów. A oto rezultaty podsumowania i ogłoszenia wyników konkursu koszy wielkanocnych, w którym brało udział prawie 70 wystawców. Kosz wielkanocny przygotowany przez Agroturystyczne Stowarzyszenie Ziemi Ostrzeszowskiej w aranżacji Marka i Aleksandry Heflików zdobyło IV miejsce w kategorii kosz tradycyjny, natomiast kosze przygotowane przez Hotel - Restaurację "DWOREK" oraz Józefa Wiorka, znanego pasjonata zdrowej żywności, zdobyły wyróżnienia. ![]() Kosz Józefa Wiorka w doborowym towarzystwie (koncert kiełbas wg. tradycyjnych receptur) Można powiedzieć, że prezentacja Ziemi Ostrzeszowskiej została stosownie zauważona, a ogłoszony w najbliższym czasie konkurs na najlepsze tradycyjne pasztety naszego regionu, przepisy, receptury, narzędzia i formy do ich przygotowania będzie potrzebną kontynuacją. Bohdan Ogrodowski |